文:八子

話說三色台上個月嘅《巾幗梟雄》真係大出風頭,金句一籮籮,演員又紅到發紫,連網上重温區都比觀眾迫爆。風頭咁勁,八子哽係要湊湊熱鬧,睇下佢到底有咩法寶!

自《溏心風暴》以後,爭產之後又爭產, 每晚睇住D媽媽級嘅演員你摑我摑你,淚流成河,都替佢地同自己辛苦。雖然《巾幗梟雄》都要繼續流住淚爭產,不過就多了一對巾幗梟雄囉。估唔到《秀才愛上 兵》嘅大老爺今次唔做智者反而擔正做左流氓英雄,訪問一個跟著一個,勁就勁在人地夠「雷」呀嘛!帶住D工人反完又反,先鼓勵被剋扣工資嘅工人罷工,之後為 左攞返D大米,唔理自身安危隻身殺入沙家寨,仲鼓勵班窮賊反抗將佢地搾乾搾淨嘅奸人彭鏗,反完一轉又一轉,真係仲勁過識七十二變嘅孫悟空呀!

不過,就咁比D工人「以下犯上」,哽係唔得啦!正所謂香港嘅發展全賴投資者嘅支持,如果大老闆都只不過係魚翅漱口,工人竟然想做牙有雞食,中秋佳節 想有假放噃,仲要求「加人工」添… … 咁D老闆咪唔可以安安樂樂坐在D工人頭上嘆世界?更唔可以話炒人就炒人啦!無得做無良僱主喎,簡直完全影響香港嘅形象、投資者嘅信心呀!如果劇集暢銷海 外,外商都唔敢來投資,咁點得呢﹗唔怪之得阿祥哥都要係慶功宴高唱我係三色人,又將飯局主 人捧到上天,飯局主人雙鞋都俾佢擦到蠟蠟令。計我話,巾幗梟雄實在係缺一不可啦!無四奶奶撐腰,柴九哥都只不過係個有食無薪嘅底層員工、市井無賴,表面對 住老闆嘻嘻哈哈,暗地就詛咒佢地絶子絶孫,點敢口響響叫班兄弟反完又反呀?當然,柴九呢個角色總唔能夠太聰明、太正直,因為唔貪心、有頭腦嘅草根總係得人 驚嘅,佢唔豬番少少嘅話,老闆又點能夠冤柱工人貪心?

正如孫悟空都要有個如來佛嘅五指山鎮壓住,霸王洗頭水嘅成大哥都講到明,「唔管就會亂」,所以總要有個正義嘅老闆娘主持公道嘛﹗唔係得四奶奶幫佢地 出頭,所有員工都會因為罷工而被炒魷啦!做主子嘅,一定要對員工好,不過都要教導佢地咩可以要,咩唔可以要;最緊要係,主子俾嘅先可以伸手接,唔俾嘅話當 然唔可以搶,咁先至係一隻乖的狗仔!

無錯!「人生有多少個十年呢?」人一世物一世,做牛做馬都仲要睇人面色,先至可以活得有樽鹽,咁唔值錢,真係無陰公囉!仲要你肯睇人面色,都唔一定 有好下場,連拍呢套劇嘅三色台都係勁賺十五億之下炒人啦,仲炒完一鑊又一鑊,而家成個將軍澳都「囉」爆左。唉!都唔知被炒嘅員工又有幾多個十年可以重頭再 捱過,堂堂大台又唔知有幾多百個員工可以俾佢炒呢?