雜草攻略

環保廉價換家具  首選社區二手店

文:小焦博士

傢具用爛了,修無可修,或是搬屋寸尺不會,就被迫買過。不過,就算係買標榜價廉物美的甚麼X銷中心、實X、宜X傢俬等,難免都係一分錢一分貨,平野拆下裝下,濕下水,或是放重野,好快就報銷。貴野可能比較襟用,不過幾千銀買件傢俬,都咪話唔肉赤。就算好彩上到公屋,正所謂上屋搬下屋,唔見一籮穀,又要交按金,又要裝修,又要換傢俬的話,試問一般家庭又點樣攞幾萬出黎?其實社區上都有好多慳錢又環保的方法換下傢俬。

各位住在深水埗的街坊可以到由「勞資關係協進會」攪的「社區二手店」,入面有二手家庭用品、電器、文具書籍等可供基層街坊選購:

社區二手店(總店)

地址:長沙灣元州街267號 昌發工業大廈1字樓B座  (長沙灣地鐵站C1出口)

電話:2729 0373

營業時間:星期一至日上午11半時至晚上8時

社區二手店(二店)

地址:深水埗荔枝角道323號地下  (深水埗地鐵站C2出口)

電話:2729 7133

營業時間:星期一至日上午11時 半至晚上8時

社區二手店回收部

電話:2729 7023

除了勞協外,推動家品家電回收的還有:

聖雅各福群會綠色家電環保園

http://weeegogreen.sjs.org.hk/index.html

電話:27957038 地址:新界屯門38區龍門路133號環保園

聖雅各福群會 社區經濟互計劃

http://come.sjs.org.hk/cht/section04/

電話:21512979 地址:灣仔慶雲街6-8號地下

電話:92179970 地址:灣仔集成中心UG24號鋪

職工盟回收助人中心

http://www.recycling.org.hk/material.htm

電話:24228056 地址:葵涌大圓街11-13號同珍工業大廈B座1樓5室

不過要找到又合尺寸又啱用的二手傢俬始終是可遇不可求,大家可以多點上去參觀,反正場內又有其他二手物品,當係家庭日去逛一逛,遇上心頭好的機會就更多。當然,如果大家又有半新不舊的傢俬或是其他用品可以捐出,都可以聯絡二手店回收,助人自助,仲有社區生活券回饋。

詳情請瀏覽http://www.iri.org.hk/2nd_shop_team.html或聯絡有關機構。